Imaginează-ți că te afli într-o mașină și circuli cu peste 60 de kilometri pe oră, într-un oraș aglomerat. Te grăbești, nici tu nu mai știi unde, dar ești prins în îmbulzeală alături de ceilalți șoferi, care parcă te împing de la spate. Abia aștepți un semafor sau o intersecție la care să scrie mare, alb pe roșu: STOP. E momentul tău de pauză. Pentru mașina ta, dar mai ales pentru mintea ta, care reflectă agitația din trafic.

O practică Mindfulness pe care o recomand în mod constant este construită chiar în jurul acronimului STOP. Ce înseamnă mai exact?

Stai, oprește-te puțin din ceea ce faci!
Trage aer în piept, respiră adânc de câteva ori,
Observă ce simți în corp, ce gânduri îți trec prin minte, ce emoții trăiești acum
Pune-ți întrebarea: Ce este cel mai important pentru mine acum?

Dacă ceea ce gândești și simți este foarte departe de acțiunea pe care o faci în acel moment, atunci ești în fața următoarei decizii:
1. Fie îți observi starea mentală și, dacă se referă la o problemă pentru care poți face ceva acum, te oprești si acționezi pentru rezolvarea problemei,
2. Fie îți observi starea mentală și dacă soluția nu poate fi găsită fix în acel moment, îți întorci atenția către ceea ce ai de făcut.

Este contraproductiv, ineficient și obositor să faci ceva cu corpul, dar cu mintea să fii în cu totul altă parte.
Tehnica STOP te ajută să fii mai eficient/ă pe de o parte și să îți detensionezi corpul și mintea pe de altă parte. Stresul se adună în corp încetul cu încetul. Luând mici pauze de acest fel, permitem corpului să nu acumuleze tensiune și să facă față mai ușor solicitărilor.
De asemenea, ne ajută să ne concentrăm atenția asupra noastră și să ne eliberăm din rutinele automate.
Pe mine mă ajută să mă opresc din când în când și să privesc în jur, să respir, să-mi dau seama de poveștile în care este prinsă mintea și să mă întorc revigorată la ceea ce am de făcut.
STOP este ca un check-in personal, care te aduce mereu în momentul prezent. Iar prezentul este singurul timp în care trăim cu adevărat.
Te invit să încerci și tu și să-mi povestești cum te simți!