“Bea ceaiul încet și cu reverență, ca și cum este axa pe care se învârte întrega planetă Pământ – încet, egal, fără să te grăbești spre viitor; trăiește momentul actual. Numai acest moment este viața. ” ~ Thich Nhat Hanh

Te-ai gândit vreodată cum ți-ar putea schimba viața o ceașcă de ceai? Ce-ai spune dacă, fix în acest moment, ți-a acorda o pauză de 15 minute, exact cât să bei un ceai. Dar nu oricum, ci într-o ceremonie devenită, nu întâmplător, tradițională pentru japonezi.

Să începem:

1. Alege cea mai frumoasă ceașcă de ceai pe care o ai în casă. Poate chiar cea pe care o păstrezi pentru musafiri. Observă-i forma, desenele, culorile, simte-i greutatea în palmă. Observă contactul dintre mâna ta și ceașcă! Ce senzații simți? Dacă te ajută, ia un carnețel și un creion și notează ce simți.

2. Alege acum un ceai care se potrivește cu starea ta din acest moment! Poate simți nevoia de un ceai mai tare sau unul mai aromat, verde, negru sau de fructe. Miroase-l și vezi dacă senzația din corp este una plăcută. Ce-ți spune corpul? Ai făcut o alegere bună? Dacă nu, caută alt ceai. Dacă simți că da, poți pune ceaiul în ceașcă și te poți ocupa de fierberea apei.

3. Toarnă apă în ibric sau în cana electrică. Ascultă zgomotul făcut de apa care curge și oprește-o atunci când crezi că este suficientă. Așează cu grijă vasul la încălzit și așteaptă în liniște fierberea apei. Observă-ți gândurile și reacțiile fizice. Este posibil să simți impulsul de a face altceva în timp ce fierbe apa. Ar fi poate o idee bună, dar te invit ca, măcar o dată, să aștepți în liniște. Doar stai și observă ce simți și ce gândești. Respiră profund de câteva ori și simte-ți corpul. Când apa a început să fiarbă, privește agitația ei în vas, aburii care se ridică, ascultă zgomotul. Observă acest proces cu toate simțurile, fără să analizezi ceea ce se întâmplă.

4. Toarnă cu grijă apa peste ceaiul din ceașcă, observ-o cum se colorează și cum se schimbă consistența ceaiului. Simte mirosul ceaiului și căldura degajată de apa fierbinte. Pune capacul și du ceașca pe măsuța lângă care vei sta să savurezi ceaiul. Simte senzația din mâna cu care ții cana.

5. Așează-te pe scaun, lângă măsuță. Simte contactul dintre corpul tău și scaun. Simte-ți picioarele care se sprijină pe podea și spatele sprijinit de scaun. Privește împrejur și observă toate detaliile din cameră. Respiră adânc și închide puțin ochii. Ascultă sunetele din jur și simte mirosurile.
Dacă a trecut timpul de infuzare, poți trece la savurarea ceaiului.

6. Îndepărtează cu atenție pliculețul sau infuzorul și așează-l cu grijă pe capacul ceaiului sau pe o farfurie. Avem tendința să facem acest lucru în mod automat. La fel ca și adăugarea de îndulcitori sau lapte. Observă cu atenție aceste operațiuni. Chiar simți nevoia să faci asta? Cum îți dai seama?

7. Privește ceaiul gata preparat, simte-i aroma, căldura, observă-i culoarea. Mie îmi place să-mi pun mâinile în jurul cănii și să simt cum senzația fierbinte îmi îmbrățișează tot corpul.

8. Ridică încet ceașca și ia prima gură de ceai. Nu înghiți imediat, ține puțin lichidul călduț în gură și simte-i gustul, aroma. Doar observă gândurile care îți apar în minte în legătură cu ceaiul. “Îmi place/nu-mi place! Ar trebui să fie mai…” Nu trebuie să faci nimic în legătură cu ele. Doar observă-le și întoarce-ți atenția către senzațiile din gură.

9. Este posibil să apară senzația de înghițire. Ești constient/ă de ea sau deja ai înghițit? Dacă ai înghițit automat, nu-ți face probleme, poți observa senzația la următoarea gură de ceai. Ce simți în gură după ce ai înghițit ceaiul? Dar în stomac?

10. Poate sesizezi că apare ideea de a mai lua o gură de ceai. Urmezi conștient această idee sau faci mișcarea în mod automat? Dacă simți că-ți dorești, mai ia o înghițitură urmărind din nou senzațiile fizice, gândurile și poate, emoțiile care apar în atenția ta.
Poate percepi senzații de grabă, de nerăbdare. Stai cu ele, fără să le judeci și observă cum vin și pleacă. Întoarce-ți mereu atenția către gustul ceaiului și impactul pe care îl are asupra corpului tău.

11. Poate că atenția îți este distrasă de sunete sau imagini din mediul exterior. Stai puțin cu ele și întoarce-te la ceaiul tău. Observă dacă i-a scăzut temperatura, dacă s-a schimbat gustul… Continuă să bei conștient fiecare gură până termini tot ceaiul. Ce senzații au apărut în corp, cum te simți acum? Ce gândești?

Cum ți s-a părut această experiență? Este mult diferită de modul tău obișnuit de a bea ceaiul? Ți-a adus o stare de bine, de liniște sau dimpotrivă?
Bineînțeles că nu trebuie sa urmezi cu exactitate pașii de mai sus, ci să-i adaptezi la nevoile și gusturile tale.
Când bei ceaiul în acest mod urmărește două perspective: a celui care face activitatea și a celui care se observă pe sine făcând-o. Cu timpul, îți va fi din ce în ce mai ușor să rămâi conectat la tine, la ceea ce gândești și simți în fiecare moment, în timp ce faci orice activitate. Iar această capacitate te ajută să trăiești conștient momentul prezent și să te bucuri de fiecare experiență.

Dacă nu bei ceai, te invit să aplici această practică atunci când bei cafea, suc sau apă. Important este să te hidratezi zilnic, în mod conștient! 🙂