“Dacă doar stai și observi, vei vedea cât de neliniștită este mintea ta. Dacă încerci să o liniștești, o să fie și mai neliniștită dar în timp se va liniști și când se va liniști vei putea auzi lucruri și mai subtile. Și în acel moment, intuiția ta va începe să înflorească, iar tu începi să vezi lucrurile mai clar și să trăiești mai mult în prezent. Mintea nu face decât să încetinească, iar tu vezi cum ți se întinde nemăsurat, în fața ochilor, momentul prezent. Vezi mult mai mult decât puteai vedea înainte.” Steve Jobs

Starea de pace nu poate fi obținută în lumea exterioară atât timp cât nu o găsim mai întâi în interiorul nostru. Pornind de la această premiză, te invităm să descoperi un nou mod de viață bazat pe practica Mindfulness, o artă de a trăi conștient, în armonie cu tine și cu lumea exterioară.

Deși originile sale se pierd în trecutul a mai bine de 2000 de ani, metoda Mindfulness a devenit cunoscută în cultura occidentală abia în ultimii 30 de ani, odată cu demonstrarea științifică a beneficiilor sale. La ora actuală este folosită în spitale, armată și penitenciare ca tehnică de reducere a stresului, de lucru cu dependențele, cu stările de depresie și anxietate, iar în școli și companii ca metodă de creștere a creativității și productivității, de dezvoltare a rezilienței și a inteligențelor socială și emoțională.

În octombrie 2015 Parlamentul Britanic a făcut public raportul despre integrarea Mindfulness în sănătate, educatie, mediul corporatist și sistemul judiciar, devenind astfel prima țară care adoptă un program de Mindfulness la nivel guvernamental.

Practica Mindfulness te învață să observi senzațiile fizice și procesele mentale, cu scopul de a trăi total în momentul prezent, fără filtrele obișnuite ale conceptelor, prejudecăților, așteptărilor sau presupunerilor culturale – pe cât posibil, fără “povestea” proprie despre ceea ce experimentezi în realitate.

Pe parcursul celor cinci întâlniri vom descoperi:

Ce înseamnă Mindfulness și care sunt beneficiile introducerii sale în viața noastră?

Studiile din prezent arată că exersarea practicilor de Mindfulness are efect benefic asupta tuturor aspectelor vieții – corpul, mintea, sănătatea fizică, starea de bine emoțională, mentală, fizică și spirituală. Vom începe călătoria prin concentrarea pe respirație și pe cele cinci simțuri.

Conectarea cu corpul

Prin observarea atentă a senzațiilor fizice, ne vom apropia mai mult de corpul nostru și vom fi capabili să descifrăm semnalele pe care ni le trimite permanent. Vom reduce, astfel, starea de stres si vom permite puterii de autovindecare să se manifeste în mod natural.

Observarea interacțiunii dintre gânduri și emoții

Ne vom antrena să ne observăm gândurile și emoțiile și felul în care acestea ne influențează permanent. Vom găsi modalități noi de a ne raporta la stările noastre interioare, fără să ne mai atașăm de ele sau le respingem. Vom dezvolta abilitatea de a face un pas înapoi și de a alege răspunsul conștient în locul reacției automate.

Întâmpinarea cu prezență a situațiilor dificile

Multe dintre problemele vieții se rezolvă de la sine, dar pe altele este nevoie să le privim în față dintr-o stare de deschidere interioară, cu curiozitate și compasiune. Cultivarea acceptării de sine, inclusiv cu așa zisele “slăbiciuni” și “eșecuri”, este cheia supremă a descoperirii păcii interioare și exterioare în această lume în continuă schimbare.

Mindfulness în viața de zi cu zi

Vom experimenta ieșirea de pe „pilotul automat”, renunțarea la multitasking și concentrarea atenției pe fiecare sarcină a zilei, fie ea plăcută sau mai puțin plăcută. Dușul, mâncatul, curățenia, condusul mașinii, absolut orice activitate poate fi folosită pentru a ne ancora în momentul prezent și a trăi cu prospețime și noutate fiecare secundă al vieții.

Conceptul de Mindfulness este în primul rând o practică, de aceea, este nevoie de exercițiu susținut pentru a reuși să îți transformi într-adevăr viața cu ajutorul său.

Pe lângă recomandările teoretice și discuțiile de grup, în cadrul sesiunilor noastre punem accent în primul rând pe partea aplicativă. Astfel, cursul de inițiere în Mindfulness te va învăța cum să pui în practică arta de a trăi conștient. Între sesiunile de lucru, vei primi recomandări de exerciții sau teme pentru acasă.

Ce vei dobândi la finalul cursului?

• o serie de tehnici si exerciții pe le vei putea folosi în situațiile dificile sau atunci când ai nevoie să te relaxezi și să te conectezi cu starea de liniște din interiorul tău;
• o perspectivă nouă asupra a ceea ce înseamnă o viață trăită în mod coștient, cu mai multă productivitate, empatie, creativitate, prezență și bucurie.