Ce NU este Mindfulness

 

Am explicat pe scurt aici despre ce înseamnă mindfulness. Mi se pare însă dificil de explicat ceva ce este nevoie să fie simțit pentru a fi înțeles. Este ca și cum ai încerca să definești iubirea. Oamenii fac asta de mii de ani prin poezii, povești, piese de teatru, operă, dar nimeni nu o înțelege cu adevărat până când nu o simte în mintea, inima și corpul său.
La fel este și cu mindfulness. Doar când reușești să fii prezent, atent, să-ți observi gândurile, emoțiile, să-ți simți viața din plin, poți spune că ai gustat puțin din ceea ce înseamnă să trăiești mindful.
Mi se pare însă mai ușor de explicat ceea nu este mindfulness și am să descriu mai jos câteva idei pe care le întâlnesc atunci când vorbesc despre acest subiect.

Așadar,

1. Mindfulness nu este un panaceu
Deși beneficiile sale au fost demonstrate științific în ultimii ani, mindfuness nu te ajută să-ți vindeci viața, să te „iluminezi”, nu îți promite stări speciale, nu te face diferit/ă de ceilalți oameni. Dimpotrivă, te ajută să te trezești din toate poveștile care îți spun că ești special/ă în vreun anumit fel, te ajută să-ți vezi clar propriile tipare limitative, propriile desconsiderări și tot ceea ce înseamnă a fi uman și vulnerabil.
Și asta poate să fie foarte neplăcut pentru mulți dintre noi. Este nevoie de curaj pentru a îmbrățișa un mod de viață conștient și, la început, poate fi extrem de dificil.

2. Mindfulness nu este o tehnică de meditație
Meditația este o tehnică prin care cultivăm atenția conștientă în viața de zi de zi, dar mindfuness este mai mult decât atât. Meditația este un exercițiu care ajută la integrarea mindfulness în viața noastră, la fel cum exercițiile de fitness ne ajută să ne întărim mușchii.
Mindfuness este o perspectivă nouă și proaspătă din care privim din nou și din nou momentul prezent, cu acceptare, blândețe și curiozitate. Este un mod de a fi în lume care poate fi înțeles doar prin practică. Și o parte a practicii este meditația.

3. Mindfulness nu este o metodă de dezvoltare personală
Nu îți oferă soluții la probleme, metode clare despre cum să devii mai eficient, mai comunicativ, mai persuasiv sau mai carismatic.
Mindfulness înseamnă a deveni mai intim cu tine, așa cum ești tu acum, înseamnă a te apropia cu compasiune și fără judecată de experiențele tale interioare și exterioare și a decide din această stare conștientă care este pasul pe care îl vei face în continuare.
Când suntem cu adevărat intimi cu noi înșine, înțelegerea noastră despre cine suntem se poate transforma în moduri pe care nu le bănuiam înainte. Putem experimenta un anume sens de „sine” care nu mai este îngrădit de istoria noastră personală, ci care este ancorat în „sinele” tuturor ființelor umane, fără separări și limitări.

4. Mindfulness nu este o religie, nici măcar cea budistă
Este adevărat că rădăcinile mindfulness provin din tradiția budistă, dar modul în care este înțeles și promovat astăzi acest concept îmbină filozofia estică cu psihologia vestică și ultimele descoperiri din domeniul neuroștiințelor.
Mindfuness a căpătat o aploare foarte mare numai după ce efectele sale benefice asupra corpului și minții au fost demonstrate științific în laboratoarele medicale. Astăzi, toate marile universități ale lumii au departamente dedicate care studiază efectele aplicării mindfulness în viața modernă.

5. Mindfulness nu este o metodă de psihoterapie
Nu este o metodă de rezolvare punctuală a anumitor probleme din viața noastră și nu înlocuiește psihoterapia. Este mai mult un proces de transformare a perspectivei asupra vieții și astfel a vieții în ansamblu.
Mindfuness se folosește pe scară largă în completarea psihoterapiei. Dintre cărțile traduse la noi, Mindfulness în psihoterapie (http://www.edituratrei.ro/carte/paul-r-fulton-mindfulness-in-psihoterapie/3006/) tratează pe larg acest aspect.
Mindfulness ajută psihoterapeuții să lucreze cu stresul, depresia, anxietatea, dependențele și durerile cronice ale pacienților, dar și cu propriile provocări, îi ajută să aibă o anumită stare de prezență și să fie acolo pentru clienți, cu maximă deschidere și compasiune.

6. Mindfulness nu înseamnă a atinge stări speciale
Câteodată devenim frustrați în timpul practicii pentru că, în loc să „devenim ZEN”, venim în contact cu o grămadă de gânduri obsesive, cu emoții copleșitoare și cu dureri fizice de care nu eram conștienți.
Scopul practicii este familiarizarea cu ceea ce este prezent pentru noi în fiecare moment, și nu atingerea unor stări speciale. Și aceste stări sunt binevenite și observate cu echidistanță atunci când apar, însă fără să ne agățăm de ele și să dorim să fie permanente.
Deși este adevărat că experimentăm din ce în ce mai ușor stări de pace și calm în timpul practicii, aceste stări nu sunt neapărat garantate. Ne obișnuim să acceptăm realitatea momentului așa cum este ea, fără să ne mai luptăm cu ea și să-o dorim să o schimbăm. Și din această acceptare, uneori realitatea se transformă de la sine.

7. Mindfulness nu este o metodă de relaxare
Relaxarea este o consecință a practicii mindfulness, nu un scop în sine. Multe cercetări demonstrează efectele benefice ale relaxării asupra sistemului imunitar și bunăstării psihologice. De aceea relaxarea este atât de dezirabilă. Practicile mindfulness ajută la calmarea corpului și minții, care duce la relaxare, dar cresc în plus capacitatea de conștientizare și compasiunea. Cu mindfulness învățăm să observăm ceea ce se întâmplă și să relaționăm inclusiv cu situațiile stresante, în care nu suntem deloc relaxați.

8. Mindfulness nu este despre a-ți goli sau liniști mintea
Prin meditație, mintea devine mai clară și mai liniștită dar funcția ei de a produce sau recepționa gânduri nu se schimbă niciodată. Ceea ce se schimbă este atașamentul nostru față de aceste gânduri și poveștile descrise de ele. Prin practică, observăm cum ne funcționează mintea, descoperim conținutul gândurilor noastre, ne înțelegem tiparele automate și învățăm să relaționăm diferit cu ele, cu acceptare, înțelepciune și compasiune.

9. Mindfulness nu înseamna a trăi fără trecut și viitor
A trăi în momentul prezent nu înseamnă să-ți negi trecutul sau viitorul. Oricum, este imposibil să trăim fără amintiri despre trecut sau vise și planuri pentru viitor.
Mindfulness înseamnă a fi conștienți când mintea noastră este prinsă în gânduri despre trecut sau viitor și a decide dacă acest lucru ne este de vreun folos în acest moment. Și dacă nu ne este de folos, învățăm să revenim la ceea ce este important pentru noi acum.

10. Mindfulness nu înseamnă a-ți antrena atenția
O parte importantă a practicii mindfulness este antrenarea atenției conștiente cu scopul de a stabiliza mintea cât mai mult în momentul prezent. Această atenție este însoțită însă de atitudini precum blândețea, curiozitatea, generozitatea, acceptarea și compasiunea.
În acest mod, relațiile noastre cu noi înșine, cu ceilalți și cu viața însăși capătă noi sensuri și valențe.

11. Mindfulness nu este o metodă de eliminare a stresului
Deși ajută la reducerea semnificativă a stresului, mindfulness se referă la a învăța să faci față situațiilor stresante din viața ta, nu a le elimina total.
Situațiile dificile din viață vor continua să apară, dar modul în care le vom interpreta și întâmpina va fi diferit. Această nouă abordare duce la creșterea rezilienței și îți oferă o anumită relaxare, o încredere că ne vom descurca, indiferent de provocările pe care le vom întâlni pe drumul vieții.

12. Mindfulness nu este o practică „la modă”
Deși despre mindfulness se vorbește tot mai mult în ultimii 10 ani în lumea occidentală, rădăcinile sale sunt adânc ancorate în timp. Preocupările oamenilor de a elimina suferinta și a-și găsi fericirea însoțesc toată istoria omenirii.
Motivul pentru care lumea modernă acordă mai mult interes acum acestor practici este gradul mare de distragere oferit de viața din zilele noastre. Suntem într-o continuă alergătură după mai mult și mai bine, după acumulări de informații, experiențe și bunuri materiale. Suntem mereu ocupați, stresați și nu avem timp nici măcar să ne oprim puțin și să ne întrebăm: Ce-mi doresc eu cu adevărat în această viață?
Mindfuness ne ajută să ne întoarcem la noi înșine, să ne liniștim, să fim recunoscători pentru ceea ce avem deja și să acționăm din această stare, în acord cu adevăratele noastre valori.

PROVOCAREA MINDFULNESS

Transformă-ți viața cu practici simple, în fiecare zi!
Nu ai nevoie de niciun echipament, doar de perseverență.

Înscrie-te acum!

Visez la o lume în care fiecare om înțelege valoarea vieții trăite cu adevărat în momentul prezent, cu deplin respect și bucurie pentru tot ceea ce ne oferă natura, oamenii și viața.

Follow me