Despre Mindfulness

 

Despre mindfulness se spun şi se scriu foarte multe în ultimul timp. Este un mod de viaţă, o “stare de a fi”, o abordare care recunoaşte şi cultivă ce avem mai bun în noi ca fiinţe umane…
Această practică şi-a facut loc tot mai mult în Occident în programele şcolare şi spitale, dar şi în închisori sau în culturile organizaţionale ale marilor companii, precum Google şi Apple.

Cercetările făcute la universităţile din întreaga lume atribuie practicării regulate a mindfulness numeroase beneficii printre care:
– reducerea stresului, a comportamentelor auto-distructive, a anxietăţii şi depresiei;
– întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea funcţionării creierului şi inimii;
– îmbunătăţirea inteligenţelor emotională şi socială, a creativităţii, memoriei, stimei de sine, compasiunii şi rezilienţei.

În definiţiile clasice se vorbeşte despre mindfulness ca fiind abilitatea de observare a momentului prezent cu o atenţie specială, intenţionată şi cu atitudini de nonjudecată, acceptare și curiozitate. Prin momentul prezent înţelegem ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi percepem prin intermediul celor cinci simţuri, precum şi ceea ce se întâmplă în interiorul nostru ca gânduri, emoţii şi senzaţii fizice.

Cu această atenţie specială antrenăm mintea care, de obicei, se concentrează asupra analizei evenimentelor din trecut sau construirii viitorului perfect, să se întoarcă în momentul prezent şi să trăiască intens viaţa care se desfăşoară chiar aici şi acum.

Mindfulness se referă şi la un mod diferit de a percepe viaţa, de a relaţiona cu corpul, gândurile şi emoţiile noastre. Este vorba despre acceptarea tuturor experienţelor pe care le trăim ca fiinţe umane, indiferent dacă le etichetăm ca fiind “bune” sau “rele”.

Am găsit un citat al lui Amit Ray care mi-a plăcut mult: “Viaţa este un dans. Mindfulness este despre a fi martorul acestui dans.” Eu aş adăuga: a fi martorul dansului şi a te lăsa condus de el, cu iubire şi bucurie, indiferent cât durează şi ce ritmuri abordează.

În esenţă, mindfulness este o teorie, o filosofie care, sprijinită de practică, se transformă într-un mod de viaţă.

Mindufulness poate schimba vieţi şi are potenţialul de a schimba lumea în care trăim.

Pentru că „pacea este peste tot în jurul nostru și în interiorul nostru. Odată ce învățăm să atingem această pace, vom fi vindecați și transformați. Nu este o chestiune de credință, este o chestiune de practică.” Thich Nhat Hanh – Moments of Mindfulness

Cu această practică se ocupă mindfulness.

PROVOCAREA MINDFULNESS

Transformă-ți viața cu practici simple, în fiecare zi!
Nu ai nevoie de niciun echipament, doar de perseverență.

Înscrie-te acum!

Visez la o lume în care fiecare om înțelege valoarea vieții trăite cu adevărat în momentul prezent, cu deplin respect și bucurie pentru tot ceea ce ne oferă natura, oamenii și viața.

Follow me